2014 Ödül Töreni ve F Klâvye Seminerimiz
İntersteno-Türk Grubu Başkanlığı, İstanbul İl Millî Eğitim Müdürlüğü ve Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği ile ortaklaşa düzenlenen 2014 Türkiye ve Dünya İnternet Klâvye Şampiyonaları Ödül Töreni ve “F Klâvye Semineri”, 6 Haziran 2014 Cuma günü Eminönü Halk Eğitimi Merkezi’nde düzenlendi.
F Klâvye Seminerinin de verildiği törene (seminer başlangıcından tören sonuna kadar ilgiyle takip eden) başta Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Mustafa S.KAÇALİN, İstanbul İl Millî Eğitim Müdürü Dr. Muammer YILDIZ, Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Başkan Vekili Üzeyir İLBAK olmak üzere, Intersteno Onursal Başkanı İhsan YENER, Intersteno Türkiye Temsilcisi Seçkin KÖSE, İl Millî Eğitim Müdürlüğü yöneticileri ile yarışmacılar ve ilgililer katıldı.
Uçan Parmaklar, 2014 Yılında da Dünya Şampiyonu
2014 Dünya İnternet Klâvye Şampiyonası’nda Türk ekibi, 5 birincilik, 4 ikincilik ve 2 üçüncülük alarak, takım sıralamasında bu yıl da dünya şampiyonluğunu kazandı. Ana dil ve çok dilli (16 dil) ayrımıyla 2 yarış türünde ve 4 yaş kategorisinde gerçekleştirilen 8 yarıştaki en iyi 3’er yarışçıya verilen 24 madalyanın 11’ini Türk takımının yarışmacıları aldı.
Şampiyonada; 0-12 yaş kategorisi çok dilli ve ana dil yarışlarında Afyonkarahisar Fatih İlkokulu’ndan Ahmet Yasin AKMEŞE, 13-16 yaş kategorisi ana dil yarışında Afyonkarahisar Kurtuluş Ortaokulu’ndan İlyas PAMUKÇU, 13-16 yaş kategorisi çok dilli yarışta Afyonkarahisar Fatih Ortaokulu’ndan Zehra TAŞKALE, deneyimliler kategorisi çok dilli yarışta ise Celal AŞKIN birinciliği elde etti.
Türk ekibi, geçen yılki şampiyonada da 2 birincilik, 5 ikincilik ve 4 üçüncülükle takım halinde şampiyon olmuştu.
Türkiye’nin En Nitelikli F Klâvye Semineri, Uzmanları Tarafından Anlatıldı
Bu yıl ilk defa İntersteno-Türk grubu, ödül töreninden önce özellikle öğretmenlerin yoğun olduğu topluluğa “F Klâvye” konulu bir de seminer verdi.
Seminerde ilk söz alan İntersteno-Türk Grubu yöneticilerinden Recep ERTAŞ, daktilonun ve klâvyenin 167 yıllık tarihine kısa bir giriş yaptıktan sonra, 1940’lı yıllarda Türkiye’deki daktilo ve klâvyenin durumundan, F klâvyenin mucidi İhsan YENER’in Hoca olduğu günden itibaren bu davaya gönül verdiğinden bahisle, Türk dilinin özelliklerine uygun standart bir klâvye geliştirilmesi için yaptığı başarılı çalışmalarından bahsetti.
Recep Ertaş konuşmasına şöyle devam etti:
“20 Ekim 1955 tarihinde Türkçe klâvye standardı belirlendi.
1963 yılında Gümrükler Kanunu’na “bundan sonraki yazı makinası ithalatı, Standart Türk Klâvyesine uygun olacak” diye bir madde eklendi.
1974 yılında da, Ünal Uzdil Hocanın da katkılarıyla Türk Standartları Enstitüsü tarafından Zorunlu Standart Klâvye olarak onanmasıyla bu zorlu süreç kesinleşti.
Uzun yıllar tüm yazı makineleri F klâvye olarak ithal edildi, ama 80’li yıllardan itibaren kişisel bilgisayar kullanımının hızla yaygınlaşmasıyla ve Gümrükler Kanunu’ndaki maddenin ihlaliyle raflar Q klâvyelerle dolmaya başladı.”
Konuşmasının ikinci bölümünde on parmakla bakmadan F klâvye kullanmanın eğitim ve iş hayatındaki önemine, sağladığı kolaylıklara değinen Recep Ertaş konuşmasını şöyle tamamladı:
“Gümrükler Kanununda bir kelimenin değişik yorumlanmasıyla başlayan süreç, daha sonra; yeniye olan aşırı ilgi alışkanlığı, umursamazlıklar, bilinçsizlikler ve bizlerin de F klâvyeye gönül veren kişiler olarak, imkansızlıklar nedeniyle yeterli kamuoyu desteği alamadığımız için maalesef bugün ülkemiz adeta Q klâvye istilasına uğramıştır.
Öte yandan genel olarak standartlaştırma, kişilerin alışkanlıklarını değiştirmeye zorlama, başka bir tartışmanın konusudur.
Klâvye odaklı tartışmalarda, F klâvye milliyetçileri veya Q klâvye modernleri gibi sınıflamalardan kaçınalım.
Çocuklarımıza, gençlerimize ve öğrencilerimize F klâvyeyi öğretmenin görevimiz olduğu bilinciyle, onlara özellikle eğitim ve iş hayatındaki başarıları için en büyük ödülü verdiğimizi unutmayalım.
Eğer F klâvye ile 10 parmakla bakmadan yazma metodunu gençlerimizin, öğrencilerimizin öğrenmesine imkan sağlarsak, daha şimdiden onların bir meslek kazandığını, eğitim ve iş hayatına 1-0 önde başladığını unutmayalım.
Başbakanlığın 10 Aralık 2013 tarih ve 28847 sayılı Resmî Gazete’de yayınlanan F Klâvye GENELGE’sinin tüm kamu kurum ve kuruluşlarında gereğinin yapılmasını,
F klâvyenin tüm okullarımıza “ders” olarak konulmasını diliyorum.”
Tablet Bilgisayarlardaki Klâvyeler ve Yeni Teknolojiler
Ardından söz alan İntersteno-Türk Grubu yöneticilerinden ve Uluslararası Intersteno Yönetim Kurulu Danışmanı Emrah KUYUMCU; tablet bilgisayarlarda ve akıllı telefonlarda klâvye kullanımının esaslarından ve yeterliliklerinden bahsetti. Tablet bilgisayarlardaki ekran klâvyelerinin, on parmakla bakmadan yazmaya elverişli olmadığını, ekran boyutları ve dokunma hissinin kaybolması gibi iki önemli problemi dile getiren Kuyumcu, tabletlerde ve akıllı telefonlarda on parmakla bakmadan yazma yöntemini uygulayabilmek ve tüm yazı işlerini en verimli hale getirebilmek için mutlaka harici klâvyeler kullanılması gerektiğini belirtti.
Güncel ve önemli konulardan biri olan Fatih Projesi ve Başbakanlığın yayımladığı F Klâvye Genelgesinden de bahsederek, daha verimli uygulanabilmesi için yapılması gerekenleri anlattı. Devamında yazı işlem ve veri girişi konularındaki yeni teknolojilerden bahsederek, ses tanıma teknolojisinin şu an geldiği durumu, yakın gelecekte neler vaat ettiğini ve nerelerde kullanılabileceğini veya kullanılamayacağını örneklerle anlattı.
Konuşmasının sonunda çok önemli bir mesaj vererek, “Bugün hızlı ve verimli şekilde metin ve veri üretme uzmanlığını yönetenler, yarın ses tanıma ve bu konuda geliştirilebilecek tüm yeni teknolojileri de üretebilmeli ve yönetebilmelidir.” dedi.
F Klâvye Temel Eğitimi ve Özellikleri
Halen F Klâvye dersleri veren İntersteno-Türk Grubu yöneticilerinden Nurben DÖNMEZ, F klâvye eğitimiyle ilgili bir sunum yaptı. Sunumunda, klâvye öğretmenlerine ve öğrencilere yararlı olabilecek bilgiler sunan Dönmez, klâvye üzerinde parmakların yerleşimi, ders saatleri, temel teknikler, oturuş şekilleri gibi teknik detaylardan bahsederek özetle şunları söyledi:
“Klâvye eğitiminde bakmadan 10 parmak metoduyla F klâvye eğitiminde en az 60 ders saatlik bir eğitim alınması gerekir.
Bu da yaklaşık 20 günlük bir eğitim demektir.
Klâvyede, harf arama gereği duymadan düşündüğünü veya gördüğünü anlayarak yazabilmek, hata yapınca da anında fark edebilmek bir meleke haline gelir.
Böylece yıllar içinde yazdıkça gelişen parmak yeterlilikleri, göz ve düşünce uyumlarıyla kas, adele, kemik sistemi uyumlarının dengelenmesiyle insan bedeninin “harika komutanı” olan beyindeki mekanizma yardımıyla bilinçaltından yönetilir niteliğe ulaşır.”
Intersteno Hakkında Tüm Bilgiler
Günün “F Klâvye Semineri” bölümünde son olarak söz alan İntersteno-Türk Grubu yöneticilerinden Sevilay GÜNDOĞDU ise kısa adı INTERSTENO olan ve 1887 yılında Birleşmiş Milletler bünyesinde Londra’da kurulan Uluslararası Bilgi İşlem ve İletişim Federasyonu’nuna (International Federation for Information and Communication Processing) Türkiye’nin 11’inci ülke olarak 1957 yılında katıldığını anlattı.
İntersteno-Türk Grup Başkanlığı’nın; bu Federasyon bünyesinde F klâvyenin bilimselliğinin anlatılması, kullanımının yaygınlaştırılması ile F klâvye konusundaki faaliyetleri arasında, her yıl düzenlenen Türkiye ve Dünya klâvye şampiyonalarından ve dünyada elde edilen sayısız şampiyonluklardan detaylı bir şekilde bahseden Gündoğdu konuşmasının sonunda;
“F Klâvye kullanıcılarının bu başarılarla Uçan Parmaklar ünvanını hak ettiğini, F Klâvye camiasına yani “Uçan Parmaklar”a katılmak isteyen herkese kucak açmaktan memnuniyet duyacaklarını” ifade ederek konuşmasını tamamladı.
2014 Türkiye ve Dünya İnternet Klâvye Şampiyonaları Ödül Töreni
Programın “F Klâvye Semineri” bölümünden sonra 2014 Türkiye ve Dünya İnternet Klâvye şampiyonasında dereceye giren yarışçılara madalyalarını vermek üzere “Ödül Töreni”ne geçildi.
İntersteno-Türk grubu Türkiye temsilcisi Seçkin KÖSE’nin açılış konuşmasında özetle şunları söyledi:
“Bilgisayar klâvyesinin bilimsel kullanılması önemli zaman tasarrufu sağlamaktadır. Kullanımının yaygınlaştırılması ile ilgili önerilerimiz aşağıda belirtilmiştir.
– Her ilimizde tüm Kamu Kesiminin, Üniversitelerin, Ticaret ve Sanayi Odalarının, Eğitim Vakıflarının ve İşadamlarının katılımıyla (ilki İNTERSTENO-TÜRK grubu olarak Afyonkarahisar’da; Vali, AKÜ Rektörü ve Afyon Eğitim Vakfı’nın destekleri ile kurulan) “F Klâvye PLATFORMU” oluşturulmalı bu PLATFORM’un katkı ve organizasyonuyla, tüm öğrenci ve halkımıza eğitim verilmeli,
– Millî Eğitim Bakanlığı ve Yüksek Öğretim Kurumu, Türkiye ve Dünya Şampiyonaları duyuru ve yarışma sonuçlarına sitelerinde yer vermeli,
– Tüm İlk, Orta, Lise ve Üniversitelerde 2014-2015 döneminde F klâvye eğitimi dersi konulmalı ve F klâvye eğitimi mecbur tutulmalı,
– Bu eğitimi verecek öğretmenlerimiz önümüzdeki Temmuz – Ağustos – Eylül aylarında yetiştirilmeli,
– Kamuda yeni işe alımlarda ise memur, işe başlar başlamaz ilk olarak F klâvye eğitimi almalı,
– İşkur, Belediyeler, Halk Eğitim merkezleri vermekte olduğu tüm eğitimlerin başında, ilk önce bilgisayar F klâvye eğitimi vermeli, müteakiben diğer eğitimlere geçilmeli,
– TRT’nin bir kanalında, tüm kesimlerin yararlanabileceği şekilde F klâvye eğitimi verilmeli,
– Bilgisayarı bilimsel F klâvye ile kullanmakla, şimdiki gibi iki parmakla kullanmak arasında oluşan verim kaybı Türkiye genelinde hesaplanmalı,
– Basın veya herhangi bir kuruluşun, oyuncak dahi olsa promosyon olarak dağıtacakları bilgisayarların, daima ve mutlaka klâvye bölümü F klâvye olmalı,– 2 yılda bir yapılan Dünya Bilgisayar Klâvye Şampiyonalarına 2015 yılından itibaren, yarışçılarımızın masrafları devletimizce karşılanmalıdır.”
Ödül töreni açılış konuşmasından sonra sırayla Şuhut/Afyonkarahisar Dernek Başkanı Musa BURSALI, Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Genel Başkan Vekili Üzeyir İLBAK, İstanbul İl Millî Eğitim Müdürü Dr. Muammer YILDIZ ve Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Mustafa KAÇALİN birer konuşma yaptılar.
Özellikle İstanbul İl Millî Eğitim Müdürü Dr. Muammer YILDIZ, bundan sonra İntersteno-Türk grubuyla birlikte bu tip çalışmaların devam etmesini arzu ettiklerini belirtti.
2014 yılında yapılan Türkiye ve Dünya İnternet Klâvye Şampiyonalarında ödül alan öğrencilere ve yarışmacılara madalyaları salonda bulunan protokol tarafından verildi.
Son olarak da Intersteno Onursal Başkanı ve Dernek Başkanı İhsan YENER, bir kapanış konuşması yaparak bu birliktelikten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, misafirlere ve katılımcılara, bu tip etkinliklerin daha da artarak devam etmesini dileyerek teşekkür etti.
Tören toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.
Tüm Tören Fotoğrafları:
2014 Türkiye İnternet Klâvye Şampiyonası – Anadil Kategorisi :
2014 Türkiye İnternet Klâvye Şampiyonası – Çokdilli Kategorisi :
2014 Dünya İnternet Klâvye Şampiyonası – Anadil Kategorisi :
2014 Dünya İnternet Klâvye Şampiyonası – Çokdilli Kategorisi :
F Klâvye Semineri :
Törenden Tüm Genel Fotoğraflar :
DIĞER FOTOĞRAFLAR
-
5. Adalet MYO Sempozyumu ve 11. F Klavye Yarışı
19 Haziran 2023, 18:23 -
Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi ile F Klavye Seminerimiz
19 Haziran 2023, 18:23 -
İstanbul Şehir Üniversitesi ile F Klavye Seminerimiz
19 Haziran 2023, 18:22 -
SDÜ Kariyer Zirvesi’nde F Klavyenin Kariyer Gelişimine Katkısı Panelimiz
11 Ocak 2023, 12:14 -
Mehmet Akif MTAL’deki F Klavye Seminerimiz
11 Ocak 2023, 12:13 -
İntersteno-Türk Grubumuz Çekya’dan Şampiyonlukla Döndü
11 Ocak 2023, 12:13 -
SDÜ Adalet MYO iş birliğinde F Klavye Eğitimi ve Klavye Yarışları Panelimiz
11 Ocak 2023, 12:43 -
Intersteno 2016 Konsey Toplantıları Zagreb’de Yapıldı
11 Ocak 2023, 12:12 -
Intersteno 2014 Konsey Toplantıları Şanghay’da Yapıldı
11 Ocak 2023, 12:12 -
2014 Ödül Töreni ve F Klâvye Seminerimiz
11 Ocak 2023, 12:12