Birleşmiş Milletlere bağlı INTERSTENO Uluslararası Bilgi İşlem ve İletişim Federasyonu tarafından düzenlenen ve dünya genelinde katılan on binlerce yarışçı elemeleri sonucunda yapılan, bu yılın Dünya İnternet Klavye Şampiyonası Finalleri, 839 yarışçının katılımıyla 15 Mart – 12 Mayıs 2021 tarihleri arasında yapıldı.

Yarışmalara 20 Ülke katılmıştır. Bu ülkeler Türkiye, Arjantin, Avustralya, Belçika, İsviçre, Çekya, Almanya, İspanya, Fransa, Hırvatisyan, Macaristan, İtalya, Japonya, Lüksemburg, Hollanda, Polonya, Rusya, Slovakya, Sırbistan ve ABD’dir.

Anadil ve çok dilli (16 dil) ayrımıyla iki yarış türünde ve 4 yaş kategorisi ile yapılan toplam 8 yarıştaki en iyi 3’er yarışçıya toplam 24 madalya verilmiştir.

Klavye Milli Takımımız biri dünya rekoru 3 şampiyonluk + 2 ikincilik + 4 üçüncülük olmak üzere toplam  9 madalya kazanarak takım halinde  bu yıl da  Dünya Şampiyonu olmuşlardır.
Diğer 15 madalyayı da Çekya (5 madalya; 2 şampiyonluk, 2 ikincilik, 1 üçüncülük), Japonya (3 madalya; 2 şampiyonluk, 1 üçüncülük), İtalya (3 madalya; 2 ikincilik, 1 üçüncülük), ABD (1 madalya, şampiyonluk), Polonya (2 madalya, 1 ikincilik, 1 üçüncülük) Slovakya (1 madalya, ikincilik) alarak kazanmıştır.

Şampiyonada Madalya Kazanan yarışçılarımızın isimleri aşağıda belirtilmiştir.
Anadil Yarışında:

  • 0 – 12 yaş Küçükler Kategorisinde Afyonkarahisar/Sandıklı Miralay Reşatbey İlkokulu’ndan Merve MUTLU dakikada net 80 sözcük;
  • 13 – 16 yaş Kategorisinde Afyonkarahisar/Sandıklı Cumhuriyet Ortaokulundan Nisan Maya TUNÇOĞLU DÜNYA REKORU kırarak dakikada net 135 sözcük;
  • 17 – 20 yaş Gençler Kategorisinde Şişli Şampiyon Kursu’ndan Mete ÖZEN dakikada net 119 sözcük;

yazarak kategorilerinin Dünya Şampiyonu olmuşlardır.

Dünya İkinciliği ve Üçüncülüğü madalyasını kazanan yarışçılarımızla, Dünya Dördüncülüğünü ve Beşinciliğini kazanan yarışçılarımız, aşağıda belirtilmiştir.

En bilimsel yöntemlerle (10 Parmakla + Bakmadan) yazan üstün yetenekli ve çalışkan gençlerimizin tarih boyunca kazandığı dünya şampiyonluğu sayısı 40’ı dünya rekoru olmak üzere 103 olmuştur.

Avrupa ve Amerika’da yıllar önce el yazısı ilkokullarda kaldırılmış bunun yerine birinci sınıftan itibaren bilgisayar klavye eğitimi konmuştur. Ülkemizde de yeni öğretim yılında ilköğretim birinci sınıfın ikinci yarısından itibaren bilgisayar klavye derslerinin konmasının gerekli olduğunu belirtmek istiyoruz. Bilgisayarı on parmakla bakmadan bilimsel olarak kullanılması önemli bir zaman tasarrufu sağlamaktadır.  Klavye eğitimini takiben, bilgisayar eğitimleri algoritma eğitimi, kodlamaya giriş ve yazılım geliştirme eğitimi ile sürdürülmelidir. .

2021-22 Eğitim yılından itibaren, İlkokul, Ortaokul, Lise ve Üniversitelerin tüm sınıflarında, eğitim seferberliği ilan edilerek BİLGİSAYAR KLAVYE ON PARMAKLA EĞİTİM DERSİ  verilmesini, ülkemizde herkesin bilgisayar klavyesini bakmadan on parmakla öğrenmesini öneriyoruz.  Bilgisayar klavyesinin bilimsel olarak on parmakla öğrenilmesi halinde, ülke olarak zamandan çok önemli tasarruf sağlayacağımız kesindir. .

Grubumuz tarafından küçüklerimizin on parmakla bilgisayar klavyesini öğrenmesi amacıyla OYUNLU F KLAVYE programı hazırlanmıştır. Kısa zamanda kamuoyumuzla paylaşılacaktır. Öte yandan, bilgisayar klavye yarışlarının e-spor olarak kabul edilmesini öneriyoruz. .

DÜNYA İKİNCİLİĞİ VE ÜÇÜNCÜLÜĞÜ MADALYALARINI KAZANAN YARIŞÇILARIMIZ :

  • Şerife Nisa ERDİN (Afyonkarahisar/Sandıklı Miralay Reşatbey İlkokulu, 2 madalya, 1’i 0-12 Yaş Grubu Anadil Yarışı Dünya İkinciliği, 2’ncisi 0-12 Yaş Grubu Çokdilli Yarışı Dünya Üçüncülüğü),
  • Miray KAYACAN (Afyonkarahisar/Sandıklı Miralay Reşatbey İlkokulu, 0-12 Yaş Grubu Anadil Yarışı Dünya Üçüncülüğü),
    Nisan Maya TUNÇOĞLU (Afyonkarahisar/Sandıklı Cumhuriyet Ortaokulu, dünya şampiyonluğuna ilaveten  13-16 Yaş Grubu Çokdilli Yarışı Dünya İkinciliği)
  • Bağdagül ÖZKAN (Afyonkarahisar/Sandıklı Cumhuriyet Ortaokulu 13-16 Yaş Grubu Anadil Yarışı Dünya Üçüncülüğü),
  • Erdi ÇİLLER (Danıştay Başkanlığı, 21-99 Yaş Grubu Anadil Yarışı Dünya Üçüncülüğü)

DÜNYA DÖRDÜNCÜLÜĞÜNÜ VE BEŞİNCİLİĞİNİ KAZANAN YARIŞÇILARIMIZ :

  • Berra YILMAZ (Afyonkarahisar/Sandıklı Miralay Reşatbey İlkokulu, 0-12 Yaş Grubu Anadil ve Çokdilli Yarışı Dünya Dördüncülükleri),
  • Ahmet Yasin AKMEŞE (Kayseri Anadolu İmam Hatip Lisesi, 13-16 Yaş Grubu Anadil Yarışı Dünya Dördüncülüğü),
  • Celal AŞKIN (Adalet Bakanlığı Eğitim Daire Başkanlığı 21-99 Yaş Grubu Anadil Yarışı Dünya Dördüncülüğü),
  • Mete ÖZEN (Şişli Şampiyon Kursu, Dünya Şampiyonluğuna ilaveten, 17-20 Yaş Grubu Çokdilli Yarışı Dünya Dördüncülüğü,
  • Cengizhan ÖZAL (İzmir/Menemen Halide Edip Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, 21-99 Yaş Grubu Çokdilli Yarışı Dünya Dördüncülüğü,
  • Bade ŞAHİN (Afyonkarahisar/Sandıklı Miralay Reşatbey İlkokulu 0-12 Yaş Grubu Anadil Yarışı Dünya Beşinciliği),
  • Efe Abdullah TANER (Ted Afyon Koleji, 13-16 Yaş Grubu Anadil Yarışı Dünya Beşinciliği),
  • Sinem DENİZ (Afyonkarahisar/Sandıklı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, 17-20 Yaş Grubu Anadil Yarışı Dünya Beşinciliği),
  • İlyas PAMUKÇU (Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi, 21-99 Yaş Grubu Anadil Yarışı Dünya Beşinciliği),
  • Merve MUTLU (Afyonkarahisar/Sandıklı Miralay Reşatbey İlkokulu, 0-12 Yaş Grubu Anadil Dünya Şampiyonluğuna ilaveten, Çokdilli Yarışı Dünya Beşinciliği).

Tüm derece ve ayrıntılar için:
https://www.intersteno.org/intersteno-internet-contests/classification-lists/
https://www.interstenoturk.org/2021-dunya-internet-klavye-sampiyonasi/yaris-sonuclari/

Saygılarımızla,

Intersteno Uluslararası Bilgi İşlem ve İletişim Federasyonu
Türkiye Temsilciliği – İntersteno Türk Grubu Başkanlığı
ve
F Klavye ve Bilgi İşlem Derneği

Seçkin KÖSE
İntersteno-Türk Grubu Başkanı
Intersteno Türkiye Temsilcisi
Nurben DÖNMEZ
İnternet Şampiyonaları
Türkiye Koordinatörü
Emrah KUYUMCU
Intersteno Başkan Yardımcısı
F Klavye ve Bilgi İşlem Derneği Başkanı